برای انتخاب کلیدenter انتخاب کنید یا برای لغو ESC فشار دهید.

پشم‌ گازوییلی، کیفیت گلیم دستباف خراسان شمالی را کاسته است

عبدالله احراری روز شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استفاده از پشم های آغشته به گازوییل در درازمدت به کیفیت و بازار دستبافته های نفیس صدمه وارد می کند،  گازوییل سبب می شود رنگ پذیری الیاف با مشکل روبه رو شود و در فرایند رنگ رزی مشکل ایجاد شود.

وی افزود:یک مشکل در تولید گلیم سفره کردی این است که کانال توزیع مواد اولیه مطمئنی در استان وجود ندارد، به بافنده آموزش داده نشده از ماده اولیه با کیفیت متوسط به بالا استفاده کند، و بعضا در بازار بجنورد و سایر شهرها از پشمی استفاده می شود که آغشته به گازوییل است، در تولید این ماده اولیه،  به جای روغن آنتی هیستاتیک، از گازوییل استفاده می شود که این پشم، به پشم گازوییل معروف است.

وی اظهار داشت: پشم گازوییل به قیمت کمتری عرضه می شود و بافندگان بدون توجه به عواقب، آن را مصرف می کنند.

وی استفاده از رنگ های مصنوعی را از دیگر آسیب های صنعت گلیم بافی عنوان کرد و گفت: رنگرزی هم باید با مواد طبیعی انجام شود،  اما در خیلی از کارگاه های تولید دستبافته سفره کردی، رنگ طبیعی فراموش شده و این ضربه ای اساسی به بازار این دست بافته است.

وی خاطرنشان کرد: در گذشته نه چندان دور، در تهیه سفره کردی از رنگ طبیعی استفاده می شد و اکنون هم در تولید گلیم هایی که به صورت کارفرمایی تولید می شود، از رنگ طبیعی استفاده می شود اما بافندگان تک بافت، بعضا توجهی به این مهم ندارند.

احراری اظهار داشت: خراسان شمالی یکی از مهدهای گلیم بافی در کشور است، گلیم هایی که در این استان بافته می شود در کشور و در دنیا، به گلیم سفره کردی مشهور است،  میزان تولید گلیم سفره کردی در خراسان شمالی، قابل توجه است.

وی با بیان اینکه گلیم، دست بافته ۱۰۰ درصد پشمی است و تار و پود آن از پشم است گفت: پشم به دست آمده از دام های استان، بسیار مناسب تولید گلیم است اما بعضا در استان، شاهد دورریز پشم بودیم که البته امسال، این مشکل کمتر از پارسال است.

  ابداع بانداژ کنترل از راه دور برای التیام زخم‌های مزمن

عامل توسعه شبکه ملی دستبافته‌های داری و دستگاهی خراسان شمالی اظهار داشت: امسال قیمت فرش و سایر دست بافته های داری، افزایش نسبی داشته و دورریز پشم هم کمتر شده است.

احراری با بیان اینکه پتانسیل خراسان شمالی برای توسعه گلیم بافی مناسب است، اظهار داشت: گلیم این منطقه از نوع گلیم پیچ است و با گلیم قشقایی که ساده است، متفاوت است. نقوش گلیم سفره کردی خراسان شمالی ریشه در فرهنگ و آیین منطقه دارد و هرکدام از نقوش بار معنایی خاصی دارد،  سفره کردی آیینه ای از آداب و رسوم را به تصویر می کشد.  

وی گفت: اقداماتی که تاکنون برای توسعه تولید گلیم سفره کردی انجام شده قابل توجه است اما کافی نیست، مهم ترین مشکل تولید گلیم سفره کردی، کمبود تبلیغ است،  در بازار داخل و خارج به اندازه کافی تبلیغ نشده است،  باید تریبون تبلیغات گسترده شود.

احرای با اشاره به اینکه مشکل دیگر در تولید گلیم سفره کردی، ابعاد و اندازه این دستبافته داری است اظهار داشت: خیلی از بافندگان تمایل ندارند این دست بافته را در اندازه های بزرگ تولید کنند و این در حالی است که اگر گلیم سفره کردی در ابعاد ۶ متری تولید شود هیچگاه روی دست بافنده نمی ماند.  

عامل توسعه شبکه ملی دستبافته‌های داری و دستگاهی خراسان شمالی گفت: با وجود اینکه مشتری در بازار خواستار گلیم سفره کردی با اندازه های بزرگ است اما از آنجا که بافنده با محدودیت فضا و یا سرمایه گذاری روبه رو است، یا نمی تواند دار جدیدی خریداری کند، عمدتا گلیم را در اندازه های کوچک تولید می کند.   

در خراسان شمالی ۲۱ هزار بافنده در زمینه تولید دست بافته های داری فعالیت می کنند.

منبع: ایرنا
گرد آوری شده توسط جعبه نوشته (داک باکس)